Crazy forum, luda zabava, chat, i jos mnogo toga....
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Vesti dana,zanimljivosti

Go down 
AuthorMessage
milan
Novi clan
avatar

Posts : 26
Join date : 2009-02-11
Age : 42
Location : Italy

PostSubject: Vesti dana,zanimljivosti   Sat Feb 14, 2009 4:00 am

Sveti Trifun,dan zaljubljenih
BEOGRAD - Praznik svetog Trifuna, koji se u narodu slavi kao zaštitnik mnogih esnafa, ali i onih koji iskreno vole negujući hrišćansku ljubav, biće obeležen danas na liturgijama u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Crkva svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti koje su deo hrišćanske propovedi.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i sveti Trifun.

Sveti Valentin, koji se takođe slavi danas, kao „dan zaljubljenih“, pripada više marketingu nego istinskoj veri, kažu u SPC .

Na liturgijama u pravoslavnim hramovima, u pravoslavnim domovima, vinogradarskim i meandžijskim esnafima danas se pominje stradanje svetitelja Trifuna, koji je poginuo 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

U "Ohridskom prologu" svetog vladike Nikolaja Velimirovića, govori se o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja koji je "u detinjstvu čuvao guske i jedini mogaše pomoći ludoj kćeri cara Gordija".

Sahranjen je skromno, na sopstveni zahtev, u selu Kampsadi u Frigiji gde je rođen.

Etnolog Mile Nedeljković kaže da je kult svetog Trifuna veoma razvijen u našim krajevima. Slave ga posebno vinogradari, a svojim patronom smatraju ga i pripadnici mnogih zanata, pa slovi i kao esnafska slava meandžija.

Srpski narod u okolini Zaječara posvećuje mu čak tri dana slavlja.

Embarassed
Back to top Go down
View user profile
milan
Novi clan
avatar

Posts : 26
Join date : 2009-02-11
Age : 42
Location : Italy

PostSubject: Re: Vesti dana,zanimljivosti   Thu Feb 19, 2009 3:16 am

Zanijer danas u Beogradu
Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer dolazi danas (19.02.) u Beograd gde će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o primeni plana od šest tačaka za Kosovo. Podršku ovom planu u sredu je uputio generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun.Predviđeno je da Zanijer najpre razgovara sa Vukom Jeremićem, ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, a zatim i sa ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem. Tokom popodneva šef UNMIK-a će se susresti i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Nakon razgovora Zanijera i srpskih zvaničnika nisu predviđene izjave. Dolaskom Zanijera u Beograd biće, kako je najavio šef srpske diplomatije.
Back to top Go down
View user profile
milan
Novi clan
avatar

Posts : 26
Join date : 2009-02-11
Age : 42
Location : Italy

PostSubject: Re: Vesti dana,zanimljivosti   Thu Feb 19, 2009 3:18 am

Dinar oslabio prema evru za 0,27 odsto
BEOGRAD, 19. februara 2009. (Beta) - Dinar je danas oslabio za 0,27 odsto prema evru i zvanični srednji kurs je 94,5299 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Evro vredi oko 26 para više nego juče, kada je zvanični srednji kurs iznosio 94,2713 dinara za evro.

NBS juče nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Centralna banka je od početka godine na međubankarskom tržištu, na kojem se formira kurs dinara, prodala 475,1 milion evra.

Dinar je ove godine najslabiji bio 28. januara, kada je kurs bio 96,34 dinara za evro.

Najjači je bio prvog radnog dana u godini, 5. januara, kada je srednji kurs bio 89,54 dinara za evro.

Devizni kurs se formira na međubankarskom deviznom tržištu, a primenjuje se od 8.00 narednog radnog dana.
Back to top Go down
View user profile
milan
Novi clan
avatar

Posts : 26
Join date : 2009-02-11
Age : 42
Location : Italy

PostSubject: Re: Vesti dana,zanimljivosti   Thu Feb 19, 2009 3:20 am

Subotičanin kastriran jer nije dao 50 evra
ŠOK - Karolj P. (43) iz Oroma pored Subotice primljen je preksinoć u Subotičku opštu bolnicu posle napada nepoznatih razbojnika u kojem je kastriran.
Prema izjavi koju je Karolj dao policiji i lekarima, tog dana je krenuo da kupi delove za automobil i poljoprovredne mašine, a kada je prolazio parkom u ulici Otmara Majera napala su ga „tri nepoznata muškarca i tražila od njega 50 evra“. Pošto nije hteo da im da novac, „dvojica napadača uhvatila su ga čvrsto za ruke, dok ga je treći kastrirao“.
Nakon brutalnog sakaćenja, što je, kažu lekari, neverovatno, Karolj P. je peške došao do bolnice, koja je od mesta napada udaljena jedan kilometar. Bolnica je saopštila da je Karolju P. prvo ukazana pomoć na urgentnom odeljenju, posle čega je i operisan.
Prema rečima dr Nandora Šeljmešija, specijalista neurologije koji je operisao osakaćenog Subotičanina, „stanje Karolja P. je dobro i nije u životnoj opasnosti, ali će mu zbog gubitka oba testisa morati biti dodavani muški polni hormoni“.
Subotička policija saopštila je da traga za napadačima, a napad i kastriranje Karolja P. okarakterisala je kao razbojništvo.
Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice, zatražio je posle ovog slučaja sastanak s predstavnicima policije, tužilaštva i suda, kako bi razgovarali o pogoršanju nivoa bezbednosti u tom gradu.
- Policija hapsi, ali procesuiranje je u rukama pravosudnih organa. Neke od tih primedbi se sigurno odnose i na pravosudne organe. Što se tiče policije, mi ćemo ispuniti svoj deo posla. Drugo je pitanje prevencije, odnosno obezbeđivanja uslova da se takve stvari ne dešavaju. O tome smo spremni da razgovaramo - odgovorio je na to Ivica Dačić, ministar policije.
Karolj P. živi na salašu u Oromu pored Kanjiže. Meštani Oroma kažu da se bavi poljoprivredom i da je miran i povučen čovek. Ima suprugu, koja iz prethodnog braka ima dvoje dece. Njegovi sugrađani su u šoku i kažu da ne mogu da veruju šta mu se desilo.
Back to top Go down
View user profile
milan
Novi clan
avatar

Posts : 26
Join date : 2009-02-11
Age : 42
Location : Italy

PostSubject: Re: Vesti dana,zanimljivosti   Thu Feb 19, 2009 3:22 am

Srbija sve bliža punoj saradnji
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je da je Srbija napravila dodatni suštinski napredak u saradnji s Haškim tribunalom u poslednjih nekoliko meseci, ali da još uvek ima prostora za poboljšanje saradnje, tim pre, podvukao je Bramerc, što mu nisu predati svi dokumenti koje je tražio i što su dvojica begunaca, Ratko Mladić i Goran Hadžić, još uvek na slobodi, preneli su „Dnevniku“ diplomatski izvori u EU.
Back to top Go down
View user profile
milan
Novi clan
avatar

Posts : 26
Join date : 2009-02-11
Age : 42
Location : Italy

PostSubject: Re: Vesti dana,zanimljivosti   Thu Feb 19, 2009 3:23 am

Od ponedeljka krediti građanima i privredi
BEOGRAD – Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je juče da će građani i privreda od ponedeljka moći da konkurišu za kredite kod 15 poslovnih banaka. On je istakao da se program kreditne podrške privredi i građanima zasniva na aktiviranju "uspavanog" kreditnog potencijala banaka, uz minimalna budžetska sredstva – tri milijarde dinara iz budžetskog razdela Ministarstva ekonomije i pet milijardi dinara iz Fonda za razvoj.
Back to top Go down
View user profile
milan
Novi clan
avatar

Posts : 26
Join date : 2009-02-11
Age : 42
Location : Italy

PostSubject: Re: Vesti dana,zanimljivosti   Thu Feb 19, 2009 3:29 am

Potonuo trajekt sa 150 putnika
Trajekt sa više od 150 putnika potonuo je rano jutros u reku Kirtonkolu na jugu Bangladeša.

Do nesreće je došlo u okrugu Barisal, na oko 170 kilometara udaljenosti od glavnog grada Dake, prenela je agencija Rojters pozivajući se na policijske izvore.

Kako je agenciji izjavio Nuruzaman Čaudari, lokalni policijski zvaničnik, oko 50 putnika je uspelo da se domogne obale, dok su još njih 18 iz vode izvukli spasioci.

Do sada je pronađen jedan nastradali, a pretraživanje reke se nastavlja, navodi se u saopštenju.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Vesti dana,zanimljivosti   

Back to top Go down
 
Vesti dana,zanimljivosti
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Dana Wharf Sports Fishing groupon
» jig shop in dana point - team basstic
» Dana Point Harbor
» Foote/Dana 5 Speed Transaxle Problems.
» Q & A With Dana Morgan

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Crazy forum :: Opste teme :: Novine-
Jump to: